Svenska Kyrkans Kulturstipendium, 2019 till verket ”frid-lyst”

Maria och ljuskonstnären Anna Berglind har fått Svenska kyrkans kulturstipendium i kategorin Musik. Verket ”frid-lyst” kommer framföras av Sofia Vokalensemble under ledning av Bengt Ollén. Det är tänkt att vara ett Requiem kring den biologiska mångfalden och Lithell Flyg och Berglind vill med sitt verk skapa en sorgeritual där frid lyses över de arter som redan har dött ut eller är starkt utrotningshotade. De aktualiserar därmed dödsmässans gamla texter genom att betona de samtida utmaningarna. ”Många människor vittnar i dagens post-kristna Sverige om att skogen är ett andligt rum, en plats för rekreation och eftertanke. I verket ’Frid_lyst’ vill vi belysa och synliggöra det sinnrika system genom vilket allt hänger samman i naturens kretslopp. Med ett framsjunget Requiem/ljusinstallation, vill vi flytta in skogen/växterna, insekterna i konsertsalen och lysa frid över, och därmed minnas, de arter som redan har dött ut.” https://via.tt.se/pressmeddelande/de-far-svenska-kyrkans-kulturstipendium-2019?publisherId=1344892&releaseId=3261687&fbclid=IwAR3Ka3R_yKbFvFZNloIwhE50RpQlRv7nYaNkrLZdE9pXBKFTPZN7vSZaEJI

https://via.tt.se/pressmeddelande/kulturstipendier-och-samiska-radets-kulturpris-delades-ut-pa-kyrkomotet?publisherId=1344892&releaseId=3265710&fbclid=IwAR2-OyURWGUu5kHwERvJTVtZ6kxcMzSpD6-4Kb9ud30KHYTBf_Px_gbilKs