En kreativ och produktiv vår leder till många uruppföranden under hösten 2020 och våren 2021 samt en ny skiva med nutida konstmusik för barn!

Genom medel från Kulturrådet spelar Maria in en skiva med flertalet helt nyskrivna verk för unga sångare, (under ledning av Carin Norrby) och Stockholms Saxofonkvartett. Skivan släpps 26 september, 2020.

Den 4 oktober, uruppförande av Bagatelle Emmanuel för Emmanuel Laville, oboe, Sebastian Stevensson, fagott och Asuka Nakamura piano, Centrumkyrkan, Säffle Kulturförening.

Den 30:e oktober bjuder slagverkaren Magdalena Meitzner på en solokonsert i Västerås Konserthus där hon uruppför ett verk av Maria för vibrafon.

Maria har erhållit medel från Kulturrådet för att komponera ett beställningsverk till Stockholm Wind Quartet. Uruppförande Musikaliska, 28 maj, 2021.

Uruppförande av ytterligare en träblåskvintett väntar 13 november, 2020, skriven till Stockholm Royal Philharmonic Quintet, Konserthuset, Grünewaldsalen. Tack för ekonomiskt stöd från Helge Ax:son Johnsons Stiftelse.

Den 7 december väntar fyra uruppföranden med Lisa Carlioth, sopran (Radiokören), Niklas Andersson, klarinett (SRSO), Johanna Sjunnesson, cello (SRSO) och Martin Sturfält, piano. Chamber Unplugged, Sveriges Radio, Studio 2, samt senare i P2. Tack för ekonomiskt stöd från Helge Ax:son Johnsons Stiftelse. INSTÄLLD p g a Corona.

Därefter följer ett uruppförande under Lund Contemporary, skrivet för Adolf Fredriks Flickkör under ledning av Fredrik Winberg, 6 februari 2021. Beställare: Körcentrum Syd.

Ett stort Requiem – ’Frid-lyst’ uruppförs av Sofia Vokalensemble under ledning av Bengt Ollén i mars, 2021. Verket vann Svenska Kyrkans stora Kulturstipendium, 2020 och är ett samverkansprojekt tillsammans med konstnären Anna Berglind. FRAMFLYTTAD till november p g a Corona.

Genom medel från Konstnärsnämnden skapar Maria Lithell Flyg och Anna Berglind även ljus- och musikverket ’Omland’ under våren 2021. Medverkande musiker är Alexandra Zetterström Büchel (sopr), Ivo Nilsson (trombon), Sören Hermansson (horn), Tom Poulson (trp) och Johannes Thorell (altsax).

Maria har även genom Konstnärsnämnden blivit beviljad utlandsresidens till Riga Sinfonietta. Corona får utvisa när detta konstnärsutbyte kan bli av.